Fyzioterapie během těhotenství a po porodu - cesta k silnějšímu a zdravějšímu mateřství

Těhotenství je jedinečné období plné očekávání a změn v těle. Pro mnohé ženy je těhotenství obdobím, kdy je důležité věnovat zvýšenou pozornost svému fyzickému zdraví. Fyzioterapie se stává stále významnější součástí péče o těhotné ženy a ženy po porodu.


Jednou z hlavních oblastí, kde fyzioterapie může poskytnout cennou pomoc, je podpora celkového zdraví těhotné ženy. Fyzioterapeut může navrhnout cvičení zaměřené na posílení svalů, které jsou zvláště namáhané v průběhu těhotenství. Pravidelné cvičení může snížit bolesti zad, podporovat správné držení těla a zlepšit celkovou pohodu těhotné ženy. Fyzioterapie může hrát klíčovou roli v přípravě ženy na porod. Specializované cvičení může posílit pánevní dno a svaly břišní stěny, což může zlepšit průběh porodu a urychlit regeneraci po něm. Fyzioterapeuti mohou také poskytnout individuální rady a techniky pro uvolňování napětí v oblasti pánevního dna. Specifická cvičení a techniky vedené fyzioterapeutem mohou pomoci připravit ženu na porod tím, že posilují svaly potřebné během tohoto procesu.


Při přirozeném porodu se o pánevní dno opírá hlavička rodícího se dítěte. V průběhu porodu dochází k největšímu otevření pánevního dna, které může žena během života prožít. Po porodu je pánevní dno značně pokleslé, z části může být necitlivé. Vlivem poporodních hormonálních změn se porodní cesty a pánevní dno začnou postupně regenerovat. Pro urychlení a podporu regenerace je vhodné začít správně aktivovat svaly pánevního dna a další svaly hlubokého stabilizačního systému. Pokud by se pánevní dno nezaktivovalo správně, došlo by k nesprávné činnosti hlubokých svalů trupu a ženě by hrozily bolesti v oblasti beder, kříže a mohlo by dojít ke špatnému zapojování bránice.


Každé těhotenství je jedinečné, a fyzioterapeuti pracují s každou ženou individuálně. To znamená, že cvičební plány jsou přizpůsobeny konkrétním potřebám, fyzickým schopnostem a komfortu každé těhotné ženy. Fyzioterapie během těhotenství není pouze o cvičení; je to komplexní přístup k podpoře zdraví a pohody těhotné ženy v jejich výjimečné fázi života.

Tým TUTA fyzioterapie

Poslední články

Psychosomatika

Psychosomatika Pro mnohé cizí slovo, které není jednoduché vysvětlit, nebo si pod ním představit něco konkrétního. Pokud si tento pojem rozdělíme, vzniknou nám dvě slova,

Více zde »

Víte, co je skolióza?

Víte, co je skolióza? Pokud mluvíme o skolióze, je řeč o onemocnění páteře, které se nejvíce vyskytuje u dětí a dospívajících. Jedná se o patologické

Více zde »

Sledujte nás