Koncepty a metody využívané ve fyzioterapii

Máte přehled o dostupných fyzioterapeutických metodách a konceptech?  A co z toho všeho by mohlo pomoci právě vám? Co se v ordinaci ambulantní fyzioterapie vůbec děje? Z předešlých článků už víte, jaký je rozdíl mezi fyzioterapeutem a masérem. Dále jste se dozvěděli, jak široké pole působnosti fyzioterapie vůbec má, ale kde se všechno cvičení a rady berou?

 

Při první návštěvě fyzioterapeuta by měl proběhnout jakýsi „výslech“ v podobě sestavení anamnézy neboli lékařské historie, kam se řadí různé nemoci, úrazy, vrozené vady nebo rodinná anamnéza (onkologická onemocnění v rodině apod.), sporty i jiné pohybové aktivity, charakter práce (v sedě, ve stoje atd.) a mnoho dalších informací. Následovat by měla samotná diagnostika obtíží a případný kineziologický rozbor (držení těla, rozsah pohybu, bolestivost a další). Po těchto krocích se přistupuje k samotné terapii na základě získaných informací o vás a vašich obtíží, kde se jednotlivá pracoviště mohou lišit volbou přístupu k dané problematice.

 

Každá ambulantní fyzioterapie může jít svou cestou a věnovat se různým metodám a konceptům, díky kterým se vám snaží pomoci tím nejlepším možný způsobem. V dnešním článku se vám pokusíme něco málo z toho všeho poodhalit.

 

Často se stává, že na vás fyzioterapeuti chrlí kvanta cizích slov a různých zkratek v domnění, že víte, o co se jedná. Vám sezení spíše přijde jako hodina zaklínadel.

 

Z velkého počtu možných přístupů k pacientovi nelze jednoduše říci, která metoda je dobrá, či špatná. Z našeho pohledu není ani možné, jít jednou cestou a pozitivně ovlivnit všechny existující diagnózy. Nejčastěji bývá správný přístup k pacientovi tvořen kombinací několika metod, využití jednotlivých prvků z různých konceptů a nalezení té správné cesty každému pacientovi přesně na míru. A to proto, že na 9 lidí z 10 může fungovat jeden způsob, ale na posledního ne. Z tohoto důvodu je nesmírně důležité, přistupovat ke každému pacientovi zvlášť a řešit jeho obtíže individuálně a ne podle šablony, která 9x fungovala.

 

Je klidně možné, že některé názvy vám budou povědomé a je to jedině dobře, protože to znamená, že váš přehled ve fyzioterapii není vůbec špatný. V následujících bodech budou vypsány jednotlivé metody a koncepty, které se běžně využívají v praxi a v následujících článcích se objeví i většina z nich tzv. pod lupou, kde je více představíme.

 

» Vojtova metoda (technika na neurofyziologickém podkladě, dále na NFP)

» DNS – Dynamická neuromuskulární stabilizace (technika na NFP)

» Koncept a metoda podle Roswithy Brunkow (technika na NFP)

» Měkké a mobilizační techniky páteře a periferních kloubů MUDr. Karla Lewita

» Metoda a cvičení Ludmily Mojžíšové

» Kabatova metoda známá jako PNF (proprioceptivní nervosvalová facilitace)

» Mechanická diagnostika a terapie podle R. A. McKenzieho

» Techniky měkkých tkání jakožto manuální medicína (mobilizace a manipulace)

» Terapii skolióz od Christy Schrotové

» ACT (akrální koaktivační terapie) dle I. P. Špringrové (technika na NFP)

» Exteroceptivní facilitace od H. Hermachové

» Bobath koncept

» Terapie syndromu pánevního dna

» Prvky z akupresury

» Reflexní terapie plosky nohou

» Alexandrova metoda

» Feldenkraisova metoda

» Terapie baňkami

» Klappovo lezení

» SM systém Dr. Smíška

» Koncept Spiraldynamik

» Senzomotorická stimulace

» Manuální nebo přístrojová lymfodrenáž

» Kinesiotaping

» Masáže

 

A mnoho dalších…

 

Pokud se v seznamu neobjevila metoda či koncept, který by vás zajímal, napište nám. Pokusíme se jej zařadit do seznamu a zpracovat. 

Tým TUTA fyzioterapie

Poslední články

Fyzioterapie během těhotenství a po porodu

Těhotenství je jedinečné období plné očekávání a změn v těle. Pro mnohé ženy je těhotenství obdobím, kdy je důležité věnovat zvýšenou pozornost svému fyzickému zdraví. Fyzioterapie se stává stále významnější součástí péče o těhotné ženy a ženy po porodu.

Více zde »

Psychosomatika

Psychosomatika Pro mnohé cizí slovo, které není jednoduché vysvětlit, nebo si pod ním představit něco konkrétního. Pokud si tento pojem rozdělíme, vzniknou nám dvě slova,

Více zde »

Sledujte nás