Bolest paty, patní ostruha, plantární fasciitida

Trápí Vás bolesti pat, omezují Vás tyto bolesti při každodenním fungování? I krátká procházka je pro Vás nesmírně náročná? Diagnóz může být hned několik. 

V mnoha případech se tyto bolesti objevují pozvolna a bez předchozího úrazu a postupně gradují až k nesnesitelným bolestem, kdy může být každý krok doslova peklem. Mezi nejčastější vysvětlení těchto obtíží patří tzv. plantární fasciitida či fascióza. Právě tato diagnóza bývá jednou z nejčastějších příčin bolestí paty. Jedná se o zánět širokého pruhu tkáně (plantární fascie) vedoucího od paty až k prstům nohy. Diagnostika je možná pomocí zobrazovacího ultrazvuku. Častým příznakem je ostrá bolest po ránu, která během dne může postupně odeznívat, ale znovu se objevit při delším stání či zvednutí ze sedu do stoje. Dalším problémem bývá například i velká ztuhlost (ranní, ale i v průběhu dne). Obvykle jsou těmito problémy postižení běžci a lidé trpící nadváhou, ale může se objevit i u profesí, kde je nutné pracovat ve stoji čímž dochází k přetěžování chodidla a zmiňované plantární fascitidě. V rámci přetěžování této tkáně se mohou tvořit tzv. mikrotraumata (malé trhlinky), které se mnohdy kumulují a dochází k nárůstu bolestí. Proto je důležité tyto obtíže neignorvovat a začít řešit zavčasu.

Jako další velmi častou příčinou vzniku bolesti v oblasti paty jsou patní ostruhy. Jedná se o malé kostní výrůstky v oblasti paty jak ze spodu chodidla (plantárně), tak při úponu Achillovy šlachy. Důvody vzniku jsou obdobné jako u plantární fasciitidy, patří mezi ně: nevhodná obuv, dlouhodobé přetěžování, běh, nevhodný typ chůze po tvrdém povrchu, dlouhé stání, úrazy, deformity nohou, nevhodné osové postavení dolních končetin a v neposlední řadě také revmatická onemocnění. Patní ostruhy mohou být současní plantární fasciitidy, ale nemusí. Lze je jednoduše diagnostikovat pomocí RTG snímku, kde jsou viditelné kostěné výběžky tvarem připomínající “háček” (viz. úvodní obr.). 

Léčba bolestí pat může probíhat vícero způsoby. Mezi konzervativní přístupy patří tablety, masti nebo injekce tlumící bolest a zánět. Ve většině případů obsahují tyto prostředky kortikoidy, se kterými mohou být spojeny různé vedlejší účinky, jelikož se jedná o látky spadající do hormonálních léků. 

Existují ale i jiné způsoby léčby. V rámci fyzikální terapie se používají různé přístroje, které napomáhají ke zklidnění bolestí a léčbě zánětu. Mezi tyto přístroje spadá například: magnetoterapie, laser, terapeutický ultrazvuk, ozařování, radiální rázová vlna a fokusovaná rázová vlna. Dle nejnovějších vědeckých poznatků je jednou z metod volby (tj. jedna z prvních metod, která se na tyto obtíže používá) rázová vlna.

Pokud výše zmíněné (neinvazivní) způsoby léčby nezabírají, je možné podstoupit invazivní léčbu v podobě operace. Po operaci je nutné cca 6 týdnů chodit o berlích a postupné zatěžování a návrat ke sportu bývá možný až po 3 měsících. 

Jestli Vás trápí bolesti pat, neotálejte s léčbou. Jsou-li bolesti v začátcích a nepravidelné, můžete postupovat podle následujících instrukcí a vyhnout se tak silným bolestem v budoucnu. Při počínajících bolestech pat snižte celkovou zátěž chodidla. Pořiďte si pěnové či gelové vložky do bot (je vhodné prodiskutovat se specialistou, zda je tato kompenzační pomůcka pro Vás nejvhodnější) nebo měkčí obuv (“ne vždy jsou ty nejdražší těmi nejlepšími pro naše nohy…”). Pomoci může i redukce váhy. Velkou úlevu přináší i pravidelné uvolňování svalů lýtek a chodidla – masáže, protahovací cvičení, obklady, relaxační koupele.

Samozřejmostí při léčbě dlouhodobých bolestí je doporučeno navštívit odborníka z řad doktorů či fyzioterapeutů.

Tým TUTA fyzioterapie

Poslední články

Fyzioterapie během těhotenství a po porodu

Těhotenství je jedinečné období plné očekávání a změn v těle. Pro mnohé ženy je těhotenství obdobím, kdy je důležité věnovat zvýšenou pozornost svému fyzickému zdraví. Fyzioterapie se stává stále významnější součástí péče o těhotné ženy a ženy po porodu.

Více zde »

Psychosomatika

Psychosomatika Pro mnohé cizí slovo, které není jednoduché vysvětlit, nebo si pod ním představit něco konkrétního. Pokud si tento pojem rozdělíme, vzniknou nám dvě slova,

Více zde »

Víte, co je skolióza?

Víte, co je skolióza? Pokud mluvíme o skolióze, je řeč o onemocnění páteře, které se nejvíce vyskytuje u dětí a dospívajících. Jedná se o patologické

Více zde »

Sledujte nás