Co je pánevní dno? Jaké problémy může způsobovat jeho dysfunkce?

Pánevní dno (dále PD) neboli diaphragma pelvis a diaphragma urogenitale je svalově-vazivová struktura, která je rozprostřena v pánvi. Tato struktura zásadně ovlivňuje děje v této oblasti a její obtíže mohou způsobit nejen problémy v pánvi, ale i problémy, které se šíří do dalších segmentů těla.

Funkce PD je uzavření pánve, kooperace se svalovinou,která napomáhá s dýcháním (bránice, břišní svalstvo aj.) a je nedílnou součástí posturálního systému ( „aktivní držení pohybových segmentů těla proti působení zevních sil…“ prof. Kolář). Tyto funkce vypovídají o hlavních obtížích, které mohou nastat při problémech PD.

Několik bodů těchto problémů:

  • bolestivá kostrč
  • blokády SI kloubů či bederní páteře
  • funkční sterilita u žen (nemožnost otěhotnět – nebyl nalezen strukturální problém)
  • bolestivá / nepravidelná menstruace
  • bolestivý pohlavní styk či snížený prožitek při něm
  • inkontinence moči
  • skolióza
  • mužská sterilita
  • bolesti hlavy 

a mnoho dalšího…

Trpíte některým problémem, který je popsán výše? Nemůžete otěhotnět? Máte únik moči při běhu? Nemůžete se zbavit bolestí zad či tenzní bolesti hlavy?

V TUTA fyzioterapie s.r.o. řešíme tyto obtíže komplexním vyšetřením a ucelenou terapií, která většinou (ne vždy!) obsahuje ošetření PD metodou Ludmily Mojžíšové per rectum (skrz konečník). Terapie se provádí vždy po domluvě s pacientem, kdy mu je pečlivě vysvětleno z jakého důvodu je ošetření potřeba udělat a znázorněno na anatomickém modelu proč, co a jak…

Paní Mojžíšové získala roku 1988 osvědčení o zařazení této metody do nového způsobu prevence, diagnostiky a léčby žen s některými druhy funkční ženské sterility. Postupem času se tato metodika více rozvíjela a dnes se již nepoužívá pouze pro ženy s gynekologickými obtížemi, ale i pro muže s například inkontinencí či pro lidi s bolestmi zad a hlavy.

Ne vždy se dá vše vyřešit, ale u nás v ordinaci se snažíme pro to vždy udělat maximum!

PS: Za tyto obtíže se není třeba stydět… každý jimi občas trpí…a my jsme zdravotníci jako všichni ostatní…

Tým TUTA fyzioterapie

Poslední články

Fyzioterapie během těhotenství a po porodu

Těhotenství je jedinečné období plné očekávání a změn v těle. Pro mnohé ženy je těhotenství obdobím, kdy je důležité věnovat zvýšenou pozornost svému fyzickému zdraví. Fyzioterapie se stává stále významnější součástí péče o těhotné ženy a ženy po porodu.

Více zde »

Psychosomatika

Psychosomatika Pro mnohé cizí slovo, které není jednoduché vysvětlit, nebo si pod ním představit něco konkrétního. Pokud si tento pojem rozdělíme, vzniknou nám dvě slova,

Více zde »

Víte, co je skolióza?

Víte, co je skolióza? Pokud mluvíme o skolióze, je řeč o onemocnění páteře, které se nejvíce vyskytuje u dětí a dospívajících. Jedná se o patologické

Více zde »

Sledujte nás